Back to resource overview

Op bezoek bij ROVA Zwolle.

Wat wel, en wat niet?

Vandaag bezochten we ROVA Zwolle, waar Thirze en Gerrit toezicht houden op de activiteiten op de milieustraat. Tijdens ons bezoek werd ik onmiddellijk benaderd met een dringende vraag over wat wel en niet is toegestaan. 

Om te bepalen of een item kan worden gerecycled, hanteren wij twee specifieke vragen. De eerste vraag is of het item bedoeld is voor waterplezier en de tweede vraag is of het opgeblazen moet worden met de mond. Als beide vragen met ja kunnen worden beantwoord, is de kans groot dat het item voor 99% recyclebaar is. Soms kun je ook aan het item zelf zien of het recyclebaar is, bijvoorbeeld als er een duidelijk raster door de folie loopt, wat meestal betekent dat er aan beide kanten een polyester laagje zit dat gecoat is met PVC. Helaas is zo’n item niet geschikt voor mechanische recycling!

Een suggestie van de praktijk: gebruik een stanleymes om een stuk af te snijden. Als het gemakkelijk scheurt, is er geen polyester aanwezig. Indien het niet scheurt, dan is het waarschijnlijk versterkt met een polyester laagje. In dat geval kan je vaak wat stoffig materiaal zien ontstaan aan de rand waar je hebt gesneden.

Wij werken momenteel aan een overzicht waarin wij dieper ingaan op deze materie.