Back to resource overview

Oh yess, wij hebben de innovatievoucher

Het stimuleringsprogramma SynchUp! van REWIN heeft vandaag een innovatievoucher van 10.000 euro uitgereikt aan Vinylrecycling.com. Het bedrag maakt een pilot mogelijk waarin Vinylrecycling.com, Vanderlande en Forbo Siegling gezamenlijk het recyclen van transportbanden testen. “We willen het niet meer als afval laten afvoeren”, zegt David Duque van Vanderlande.

Vanderlande is een toonaangevende, wereldwijde partner voor toekomstbestendige logistieke procesautomatisering in de sectoren warehousing, luchthavens en parcel. De transportbanden van deze systemen komen van externe leveranciers en bestaan uit pvc en polyester. Na een aantal jaren zijn de banden versleten en worden ze vervangen. De oude banden worden als afval afgevoerd en dat wilde het Veghelse bedrijf niet meer, licht Duque toe. “Dat past niet bij onze duurzaamheidsdoelen.”

Oplossing
Het recyclen van de transportbanden is lastig omdat de twee componenten zijn verlijmd en lastig te scheiden additieven bevatten. Vanderlande zocht naar een oplossing in de hoek van de chemische recycling, maar dat bleek niet te werken. Dankzij SynchUp! ligt er nu een andere oplossing in het verschiet. Duque: “SynchUp! bracht eerst onze vraag goed in kaart en scoutte daarna een aantal partijen met een mogelijke oplossing. Het idee van Vinylrecycling.com lijkt het meest haalbare.”

Volume
Het volume aan afgedankte transportbanden van Vanderlande alleen is voor het recyclingsbedrijf niet interessant genoeg. Daarom werd Forbo Siegling, producent van de transportbanden, gevraagd om mee te doen. Stefan Reusen van Forbo Siegling: “Wij lopen tegen dezelfde problemen aan als Vanderlande. Wij doen dan ook graag mee in de test, want als dit werkt, werkt het ook voor al onze andere afnemers.”

Kwaliteit van het restmateriaal
Jelle van der Werff van Vinylrecycling.com wil ‘het geheim van de smid’ liever niet delen. Hij ziet de technische kant van de test met vertrouwen tegemoet. “Het is vooral de kwaliteit van het restmateriaal dat straks bepaalt of we een sluitende businesscase kunnen maken. We kunnen redelijk kleinschalig testen en de kosten beperkt houden. Je zit wel met het vrij plannen van productie en het schoonmaken van machines en dat zijn uren dat je niets verdient. Ook de analysekosten van het gerecycled materiaal door het externe laboratorium komen daar nog bij. De financiële bijdrage van SynchUp! is dus welkom.”

Jan Westra van SynchUp!: “Met deze partners denken we een succesvolle oplossing te bieden aan het Brabantse Vanderlande dat daarmee een belangrijke stap zet in het behalen van de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. De impact kan milieutechnisch gezien zelfs mondiaal zijn.”

Duque, tot slot: “De samenwerking met SynchUp! verliep heel soepel. Het team van SynchUp! heeft de kar getrokken en de partijen samengebracht. Dat we al zo ver zijn gekomen en nu een test gaan doen, is heel waardevol.”

 Over SynchUp!
SynchUp! is een initiatief van REWIN West-Brabant. Het is een programma voor het aanjagen en versnellen van innovatie en bedrijvigheid.  Deze challenge is uitgevoerd in het kader van een pilot voor de circulaire maakindustrie in Brabant, met medewerking en financiering vanuit de BOM, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische zaken.

Over Vanderlande
Vanderlande is een toonaangevende, wereldwijde partner voor toekomstbestendige logistieke procesautomatisering in de sectoren warehousing, luchthavens en parcel. Het uitgebreide portfolio van Vanderlande met geïntegreerde oplossingen – innovatieve systemen, intelligente software en life-cycle services – resulteert in snelle, betrouwbare en efficiënte automatiseringstechnologie.

Over Forbo Siegling
Forbo Siegling is leverancier van transport- en procesbanden, modulaire banden, aandrijf- en tandriemen en vlakke riemen van kunststof materialen voor uiteenlopende toepassingen.

Op de foto, v.l.n.r.: Freek van den Heuvel (REWIN West-Brabant), Jelle van der Werf (Vinylrecycling.com), Waldo Maaskant (provincie Noord-Brabant), Gerard Keurentjes (Ministerie van EZK), Stefan Reusen (Forbo Siegling) en David Duque (Vanderlande)