Back to resource overview

Nationale circulaire plastic norm: Wijziging Wet milieubeheer

In het kort.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een aanpassing van de Wet milieubeheer. Vanaf 2027 moeten bedrijven die polymeren verwerken verplicht een minimumhoeveelheid fossiele grondstoffen vervangen door gerecycled materiaal of biogebaseerde polymeren. De nieuwe wetgeving wordt gefaseerd ingevoerd, te beginnen met een verplichting voor plastic in 2027. Op den duur kan dit worden uitgebreid naar polymeren in andere toepassingen. Details zoals het precieze percentage van de verplichting moeten nog worden ingevuld.

Doelen van de wetsaanpassing zijn:

  • Geleidelijk minder fossiele grondstoffen zoals olie en gas gebruiken;
  • Recycling en gebruik van biogebaseerde grondstoffen stimuleren voor een meer circulaire economie;
  • CO2-uitstoot terugdringen door virgin fossiele grondstoffen te vervangen door recyclaat en biogebaseerde alternatieven.

De feedback.

Tot 31 mei 2024 kon men input leveren op alle aspecten van de voorgestelde wetswijziging en toelichting.  Wij zijn het eens met de gestelde doelen, alleen de manier waarop dit bereikt moet worden zien wij anders. 

Gelukkig is er vanuit de industrie veel feedback gekomen waar het ministerie zich over zal moeten buigen.  Deze reacties zijn hier te lezen.

Wij zijn benieuwd hoe dit verder gaat, en of de wet er uiteindelijk zal komen.  Onze reactie heb ik voor uw gemak aan dit bericht toegevoegd.