Interview Financieel Dagblad
Doen we het, of doen we het niet?
We hebben lang getwijfeld of we ons verhaal met de pers wilden delen. Het afgelopen jaar is een gekkenhuis geweest. Aan de ene kant worden we geprezen voor onze ambitieuze projecten en het werk dat we doen voor grote Europese brancheverenigingen en producenten. Maar aan de andere kant kunnen we de grondstoffen die wij produceren niet verkopen omdat onze overheid de daarvoor geldende richtlijnen niet respecteert.
De bedrijfsuitvallen die wij van onze Europese klanten binnenkrijgen worden door ons mechanisch gerecycled naar een nieuwe grondstof. Mechanisch wil zeggen dat het materiaal veranderd van vorm, maar niet van receptuur. Het is belangrijk om te benadrukken dat alles wat in Europa wordt geproduceerd, voldoet aan strikte Europese wetgeving.
Het Nederlandse beleid weet zich geen raad met deze situatie. Men kan niet begrijpen dat wanneer wij een chocoladereep vermalen naar poeder, omdat poeder nu eenmaal makkelijker terug te brengen is in een nieuw recept dan de hele reep, de receptuur van de chocolade niet veranderd! Hoewel er in de Europese wetgeving duidelijke richtlijnen en handvatten zijn tot de bepaling van ‘rest uitvallen’ en ‘einde afval status’ is het volgens ILT niet toepasbaar om onze materialen.
De maat was vol.
Gelukkig kunnen we, dankzij de positieve resultaten die we de afgelopen jaren hebben behaald, überhaupt dit gevecht aangaan en volhouden! Maar op een gegeven moment is de maat vol. Carel Grol heeft naar ons verhaal willen luisteren, het getransformeerd naar een mooi artikel wat op 17 augustus 2023 in het Financieel Dagblad is gepubliceerd.
Wij bewandelen de weg naar een circulaire economie al een tijdje, nu de overheid nog!